Verbeter je organisatiestrategie en je communicatiestrategie maakt je organisatie succesvol. Maar: hoe maak je duidelijk dat je communicatiestrategie effect heeft? En dat (online) communicatiekanalen niet alleen een kostenpost zijn, maar waar expertise leidt tot beter contact met je achterban, voorsprong op je concurrentie, meer winst, een beter team of een soepelere organisatiecultuur.

1. Verbeter je communicatiestrategie, begin bij je organisatiestrategie

Richt je eerst op de organisatiestrategie, dan pas op (online) communicatie.

Vaak genoeg hoor ik als adviseur in de board room managers denken in middelen. Moeten we nu eens gaan whatsappen? Zij-van-hiernaast doen het ook. Nee: Wat zijn je organisatiedoelen, wat je BHAG, je groeiwensen en je ambities? Leg je algemene organisatiestrategie onder het vergrootglas, doe een stevige heisessie, en zorg voor een helder doortimmerd bedrijfsplan. Het kan op 1 A4tje, als je met het Business Model Canvas werkt. Aan de hand van je Business Model Canvas met een goede investerings, exploitatie en liquiditeitsbegroting voor je passende keuzes maken welke kanalen (owned, paid, earned media) en content je inzet. Nietje erdoor en met 3 A4-tjes ben je klaar. Of bedenk eens wat Design Thinking voor je organisatie kan betekenen.

Pas daarna komt je communicatiestrategie. Immers, de basisvragen zijn: hoe kan communicatie bijdragen aan de organisatie? Welke doelstellingen zijn via communicatie te realiseren?

Ben je een kei in dienstverlening? Overweeg dan goede online webcare.
Toe aan grotere marges? Doordenk e-learningomgevingen en richt je interne salesorganisatie slimmer in: meer met minder of andere mensen.

Visualiseer dit plan als een road map. Niets zo leuk als je bedrijfsvisie in een infographic, korte animatiefilm of andere visual (als je dan toch in middelen denkt, doe het dan creatief).

2. Van dicteren naar faciliteren op de werkvloer

Vergeet nooit als eindbaas de vloer op te gaan om vaak met je mensen te praten over hun uitdagingen en frustraties op het communicatie en marketingvlak. Vraag je medewerkers welke kanalen en middelen zij nodig hebben om plezieriger en productiever te werken. Je unieke KPI-canon in huis? Werk samen aan goede dashboardsoftware. Wil je zo graag Yammer omdat je er goede verhalen over hoort, vraag dan eerst hoe je mensen het liefste samenwerken en wat voor hen de meerwaarde is. (Je zult niet de eerste zijn die tijd en budget verspilt met een suboptimaal werkend product).

3. Bepaal je targets

Als je de stand van zaken goed kent, kun je bepalen waar naartoe je wilt werken. De een noemt het ‘van ist naar soll’, de andere ‘de stip op de horizon’, een derde ‘het verschil tussen nu en de toekomst’. Dat maakt je communicatie-aanpak strategischer. Je hoeft geen brandjes te blussen of van het ene noodgeval naar het andere te rennen. Je kunt veel beter prioriteiten, verbeteringen en aanpassingen organiseren.

4. Disziplin!

In de schaatswereld heb je sprinters en stayers. Voor je strategie focus je op discipline en uithoudingsvermogen. Bepaal je doelen en stel de voortgang regelmatig vast. Je communicatie-adviseur staat je bij in het wijzen op trends, kansen, risico’s en verbeteringen op korte en langere termijn.

Conclusie

Een effectieve (online) communicatiestrategie gaat niet over de Facebook-knoppencursus of het webcaren via Whatsapp. Het draait om het kiezen voor de beste oplossingen die je organisatiedoelen helpen realiseren. Begin daarom met je organisatiestrategie.

Benut de communicatievoordelen zo optimaal mogelijk door wendbaarheid, snelheid en creativiteit. Vergeet niet in je strategie in te gaan op personeel, budget en tijd. Denk aan teamontwikkeling, strategische online kanaalkeuzes, slimme contentproductie en ondersteunende technologie. ISI Media helpt organisaties om hun organisatie zo in te richten dat ze succes hebben. Dankzij goede (online) communicatie. Vraag een adviesgesprek aan.