Op 21 februari 2017 was ik live ‘op zender’ bij BNR Radio in het programma Spitsuur om te praten over bisschoppen op sociale media. Aanleiding is dit artikel in De Limburger waarin priesters aangeven dat de nieuwe bisschop veel nieuwe media moet inzetten. Luister hier het item terug.

Op BNR sprak ik met Petra Grijzen en sidekick Thomas van Groningen over de do’s en dont’s van bisschoppen op sociale media, met als grote voorbeeld paus Franciscus. We spraken waaraan een bisschop moet voldoen, welke sociale media geschikt zijn en waarom paus Franciscus – ondanks vaak 25000 retweets of meer – niet reageert op Twitter.

In het item wordt mijn Gids voor online communicatie in de kerk genoemd, die in maart 2017 verschijnt. Die uitgave kun je nu al hier bestellen.

Voorbeelden die ik op de radio aanhaalden zijn de facebookende hulpbisschop Jan Hendriks (bisdom Haarlem-Amsterdam) en vloggende bisschop Robbert Barron. Helaas kon ik niet ieder goed voorbeeld aanhalen, zoals priester Ton Huitink, die driftig experimenteert met Facebook Live of de oud-katholieke bisschop Joris Vercammen.

Luister het item hier terug:

Zichtbaar en inspirerend

In het radio-item noemde ik een aantal criteria. Dat zijn mijns inziens toegankelijk & ontvankelijk voor reacties zijn, zichtbaar, accountable en inspirerend. Dat past bij het ambt van bisschop, die leraar en herder tegelijk is.

Kijk bijvoorbeeld naar deze twee van paus Franciscus (@pontifex):

Inspirerend, met groot bereik: 55.000 likes en 25.000 retweets binnen 24 uur.

En kijk hier eens naar de facebookende hulpbisschop mgr. Hendriks: voorbeeld van een zichtbare bisschop:

Kardinale deugden

Daarnaast kunnen bisschoppen de kardinale deugden ‘voorleven’:

  • prudentia: wijsheid en respect
  • justitia: rechtvaardigheid, eerlijk en fair en niemand vals willen beschuldigen
  • fortitudo: moed en sterkte met aandacht voor dialoog en wederzijds begrip
  • temperantia: beheerst, NIET SCHREEUWEN bescheiden en hoopvol zijn

Er is genoeg te winnen, zonder angst te hebben voor verlies op ‘het zesde continent’ dat we internet noemen.

Welke Nederlandse bisschoppen gebruiken sociale media?

In 2011 en 2013 somde ik op welke Nederlandse (rooms-katholieke) bisschoppen actief zijn. Lees dit artikel uit november 2013 op Katholiek.nl maar eens terug. Veel is er niet veranderd. Bij de ‘actieven’ is het aantal volgers vaak gestegen, maar is er geen beweging in het gebruik van nieuwe sociale media als Snapchat of Instagram bijvoorbeeld.

Inmiddels zijn wel enkele oud-katholieke bisschoppen op de bandwagon gesprongen. Zo schrijven Joris Vercammen en Dick Schoon geregeld op Facebook. Verwar op YouTube de oud-katholieke bisschop Vercammen overigens niet met deze ICT’er met dezelfde naam. 😉