Ik stop met Katholiek.nl. Uitgeverij Berne Media heeft het stokje overgenomen. Ik wil iedereen zeer, zeer hartelijk bedanken voor jarenlange trouw.

Sinds 2001 werk ik dagelijks aan de online presentie van de rooms-katholieke kerk. Er ging geen dag voorbij zonder Katholiek.nl. Maar langzamerhand merkte ik dat het enthousiasme van het begin soms lastig is vol te houden. Elk project kent dit gevaar, zeker als je er 15 jaar mee bezig bent.

In augustus van dit jaar was ik op vakantie in Denemarken. De site bestond toen precies 15 jaar. Ik dacht na over de toekomst van de website. Want ik merkte dat het al langer wrikte. Ik voelde aan dat ik voor een belangrijke keuze stond: er vol in gaan, of stoppen.

Mijn gezin en de opvoeding van mijn dochtertje, het uitbouwen van mijn bedrijf ISI Media en dagelijks werken aan Katholiek.nl vragen om een betere balans en focus in mijn leven. Mijn gezin verdient volop mijn aandacht en daar geniet ik van, iedere dag. Katholiek.nl kostte mij veel privétijd en privégeld. Graag deed ik dit voor de goede zaak, maar het drukt uiteindelijk zwaar. Bovendien groeit mijn bedrijf ISI Media en dat vraagt mijn volledige aandacht zodat ik mensen in de kerk verder kan helpen met hun online communicatie. Soms zijn dingen gewoon te veel in een dag die maar 24 uur telt.

Dus is het besluit: ik stop met de website Katholiek.nl.

Na 15 jaar is het voor mij tijd voor iets anders en voor de site tijd voor nieuw bloed. Ik ben daarom heel blij dat de gerenommeerde uitgeverij Berne Media de website de toekomst in gaat brengen. Er is potentieel genoeg om Katholiek.nl te laten groeien.

Kijk maar eens wat Katholiek.nl in 15 jaar heeft bereikt.

Ik begon op Maria Hemelvaart 2001 onder de naam Isidorusweb als kleine startpagina met 2 bezoeken per dag. Ik vond dat er destijds weinig katholieks te beleven was en daar wilde ik iets aan doen. Toegewijd aan Isidorus van Sevilla als patroonheilige van het internet hebben we veel bereikt. We inderdaad, want zonder mensen als Frank Bosman, Jan Brouwers en Harry Knipschild had het nooit gekund.

Voor het eerst op de voorpagina van de Volkskrant vanwege het condoleanceregister voor paus Johannes Paulus II bijvoorbeeld. Of de rol die Katholiek.nl speelde ten tijde van het seksueel misbruikschandaal. Wij staken onze nek uit met een zorgbrief, ondertekend door 1170 mensen. En ik beantwoordde persoonlijk meer dan 2.000 mails van mensen die zich wilden uitschrijven.

We publiceerden het rapport van Deetman na een foutje van het bisdom Den Bosch, omdat we vonden dat dat gratis beschikbaar moest blijven.

Denk ook aan de gezinssynode, waarbij we de vragenlijst openbaar zetten in navolging van andere landen. Of aan de actie Wij luiden voor Oranje, mocht het Nederlands Elftal wereldkampioen voetbal worden. Of aan het katholieke starterspakket dat we toestuurden aan Wesley Sneijder toen hij katholiek werd. Of aan het onthullen van de onsmakelijke randen rond de reactionaire Catholica-groep, die we gekscherend talibankatholieken noemden. Of aan de katholieke twiviakwis op Twitter.

We waren, indien mogelijk of noodzakelijk, er als de kippen bij. Traditioneel door als eerste besprekingen van The Passion te publiceren. De oudjaarsconference van Herman Finkers was nog niet voorbij, of je las het op de site. Daarnaast hebben we de langstlopende serie artikelen in de reeks ‘Brieven uit de missie’ waarin we schrijven over avonturiers, vrome priesters die het evangelie naar het einde der wereld brachten. Of een interview met porno-actrice Bobbi Eden omdat ze in een videoclip verliefd is op Jezus, in een door-en-door katholiek liedje. Of experimenten met een katholiek jaaroverzicht via YouTube.

Gewoon. Omdat. Het. Kan. (en niemand anders durft).

Daardoor groeide de website allengs met nu ruim kwart miljoen bezoeken per jaar. Het bezorde ons de Webfish Award en de nominatie voor de Antonus Funkeprijs, een prestigieuze Duitse katholieke mediaprijs. Ik mocht erdoor naar een unieke Bloggersmeeting met 150 geselecteerde bloggers, georganiseerd door de Pontificale Raad voor Sociale Communicatie in Vaticaanstad.

Ik denk aan iedere dag kijken en speuren naar nieuws en nieuwtjes. En naar het spanningsveld dat altijd in religieuze journalistiek aanwezig is: geloof en onafhankelijke berichtgeving valt niet altijd goed, en heeft waardering en kritiek opgeleverd, tot in de kringen van de bisschoppen. In 15 jaar zijn er ook dieptepunten te benoemen, maar daar besteed ik geen aandacht aan. Wij zijn de tijden. Quales sumus, talia sunt tempora.

In het bijzonder ben ik de kernredactie van Katholiek.nl zeer dankbaar. Het hechte team van Frank Bosman, Jan Brouwers en Robert Reijns is mij zeer dierbaar en ik ben ervan overtuigd dat in de nieuwe constellatie Katholiek.nl met hen verder groeit.

Als kerkwatcher en kerkelijk online communicatie expert blijf ik zeer actief. Want er is zoveel te vertellen, te zeggen, te delen. Blijf daarom Katholiek.nl én mij volgen: the best is yet to come.