Het voor menigeen controversiële RK Boulevard is een opmerkelijke website en uniek in zijn soort: kerkelijk boulevardnieuws komt elders niet in Europa voor. De site trekt fans en hevige tegenstanders, die de maker Peter van Zoest zelfs hebben bedreigd.

Een opmerkelijke website

Samen met Peter van Zoest startte ik op 12 augustus 2010 de rooms-katholieke mengelmoes tussen RTL Boulevard en Hart van Nederland om meer ‘light’ kerknieuws te brengen. Tegenover dagblad Trouw zei ik destijds dat het allemaal wat lichter mocht. Het was zo bedompt door seksschandalen dat er wel wat meer lichtjes mochten branden. Eén van de eerste wapenfeiten was het aanbieden, samen met priester Anton ten Klooster, van een katholiek starterspakket aan voetballer Wesley Sneijder nadat bekend werd dat hij zou toetreden tot de rooms-katholieke kerk.

In 2014 ging Peter van Zoest alleen verder en stopte Eric van den Berg. RK Boulevard schoof daarna op het genre boulevardnieuws. In het colofon staat dan ook: ‘Roomse roddels en katholiek sensatienieuws. RK Boulevard onthult aan de hand van opmerkelijke en bizarre feiten, halve waarheden, achterklap, ongefundeerde beweringen, humor, ironie, sarcasme en totale fictie wat er leeft achter de schermen van katholiek Nederland.’

Dat blijkt een succesformule: zo’n format bestond nog niet. Daaraan moesten katholieken wennen. RK Boulevard kende vanaf de start voorstanders en hevige tegenstanders. Een tussenweg is er niet. Of je kon smakelijk lachen, aanmoedigen en informant zijn. Of je gruwde van de roddels, achterklap en aantijgingen die RK Boulevard publiceerde.

Van Zoest vroeg zich bijvoorbeeld af waarom ordes en congregaties niet meldden welke paters en zusters aan corona waren overleden? Wat de Blauwe Zusters wilden met het aantrekken van jonge meisjes? Waarom mediapriester Roderick Vonhögen ruimte kreeg van zijn bisschop om met kinderspeelgoed te spelen en daar filmpjes van te maken? Hoe het bestaat dat rooms-katholiek hoofdredacteur Anton de Wit sex had met een collega, aan kon blijven?

Deze boulevard-aanpak leidde tot echte onthullingen die landelijke of regionale media overnamen, zoals jonge katholieken die er neonazistische ideeën op nahielden (Nieuwe Revu, 8 januari 2020, GeenStijl, 9 januari 2020), zoals het overspel bij Katholiek Nieuwsblad (Brabants Dagblad, 23 oktober 2018) of zoals het uitlekken van het nieuws dat bisschop De Korte Groningen voor Den Bosch verruilde.

Dreigementen

RK Boulevard en maker Peter van Zoest werd controversiëler. Het kritisch volgen van opmerkelijke gebeurtenissen of uitingen was (en is) onwenselijk. Van Zoest wordt dat persoonlijk aangewreven. Hij zou treiteren en trollen. Hij kreeg dreigementen door zijn brievenbus. Bronnen wensten met regelmaat anoniem te blijven uit angst voor represailles.

Felicitatiedienst

Daarnaast waren er milde rubrieken, zoals de felicitatiedienst van bisschoppen en het jaarlijkse overzicht van prominente katholieken die zijn overleden. Dat idee is later overgenomen door KRO-NCRV, die overleden prominente katholieken uit de hele wereld opneemt.