De nieuwe domeinextensie .church is na de sunrise-periode nu voor iedereen te koop. Wat heb je er als Nederlandsekerk aan?

Vandaag was ik twee keer in het nieuws. Eerst publiceerde het Nederlands Dagblad het artikel ‘Kerken kunnen .church achter hun sitenaam zetten’ waarin mijn mening werd gevraagd. En vanmiddag heb ik dat op Groot Nieuws Radio verder toegelicht.

.church?

Iedere website heeft een extensie. .nl, .com, .eu en .org zijn bekende voorbeelden. Sinds vorig jaar kunnen bedrijven en organisaties bij ICANN – dat is het centrale register van domeinnaamextencies (gTLD in het jargon) een aanvraag indienen. Inmiddels verschijnen iedere week nieuwe extensies.

Wat heeft de kerk aan .church?

Op het eerste oog ligt het niet voor de hand .church te gebruiken in Nederland. De meeste Nederlandse kerken zijn al online met een .nl, .eu. .org en ook .com site. Ik zou wel de .com kerken aanraden .church te nemen. Dat klinkt toch een stuk beter.

Daarnaast is .church bijvoorbeeld handig voor internationale kerken of migrantenkerken. Of voor kerken met een internationale uitstraling (bijv. vanwege toerisme) of die zich willen richten op een internationale doelgroep. Ook christelijke themasites kunnen dan met .church bereikbaar worden gemaakt.

Wat kan niet met .church

Het voor de hand liggende catholic.church, anglican.church of protestant.church lijkt niet te kunnen. Die zijn om juridische redenen niet te registreren volgens 1&1. De Engelstalige variant van mijnkerk.nl, my.church is al vergeven. Katholieke.church of levede.church zijn niet weg, maar dat is niet heel fraai, toch?

Of iets met steden en landen dan ? dutch.church is nu nog vrij. Maar thehague.church is al weg, om maar iets te noemen.

Het citypastoraat in Utrecht registreerde vorige week voor de Utrechtse domkerk de domeinnaam dom.church.

Waar kan je .church domeinen kopen?

Je kunt .church domeinen kopen bij bijvoorbeeld
– www.1and1.com 19 dollar.
– Getyourchurchdomain.com 35 dollar.
– Mijndomein.nl 38,50 euro
– Hostnet 29 euro
– TransIP 35 euro
– Argeweb 34,95 euro
– Domeinbalie 29,95 euro

Bij het Vlaamse Combell, een uitstekende provider overigens, prijzen ze voor 34 euro .church op een mooie manier aan:
“De .church domeinnaam, die uiteraard verwijst naar het Engels voor ‘kerk’, is voor alle mensen die geloven dat geloof niet ouderwets is, dat geloven nog altijd iets is voor mensen nu. De .church domeinnaam is voor wie gelooft dat religie springlevend is, dat geloof iets is dat altijd en overal gevierd kan worden, ook online.
Het .church gTLD is beschikbaar voor elke registrant, en voor elk doel. Mogelijke toepassingen zijn bijvoorbeeld simpele sites met de contactgegevens van een parochiekerk, de uren van de diensten, een landkaart, maar ook een dating website voor mensen die een bepaald geloof gemeen hebben, of zelfs een sociaal netwerk voor gelovigen.”

ISI Media kan ook de domeinnaamregistratie van .church voor je verzorgen (en die krijg je kado als je een website door ons laat bouwen).

.catholic

In het ND-artikel word ik gequoot dat de RK Kerk de extensie .catholic heeft aangekocht en kunnen worden aangevraagd. Dat is bijna juist. De pontificale raad voor sociale communicatie heeft de aanvraag ingediend, maar de contracten zijn nog niet getekend. Daar is het wachten op. Ik heb een paar maanden geleden bij in Rome geïnformeerd, maar die willen geen termijn noemen. Overigens zal de H. Stoel alleen erkende rooms-katholieke organen een .catholic extensie gunnen (bijv. van kerkprovincies, bisdommen en kloosterordes en –congregaties).
Zie mijn artikel ‘Vaticaan wil rechten op .catholic (maar niet op .katholiek)

Hoe zit het met .kerk, .protestant, .pkn .katholiek of .evangelisch?

Ja, dat is mogelijk maar dan moet de aanvrager bereid zijn 184.000 dollar neer te tellen. Dan krijg je de zeggenschap over de extensie en kun je ze verkopen aan wie je wilt. Dat zie ik de kerkgenootschappen in Nederland niet zo snel doen: de rooms-katholieke kerk is daar te arm voor en heeft er geen geld voor over denk ik. Misschien de PKN?

En toch moet hier beleid op worden ontwikkeld. En snel ook. Want kerken kunnen zich afvragen hoe wenselijk het is dat een bedrijf .kerk in handen krijgt.