Vorige maand maakte het ICANN bekend dat organisaties nieuwe top-leveldomeinen kunnen aanvragen. Het is the next big thing in de geschiedenis van domeinnamen. Het maakt ook de weg vrij om bijvoorbeeld .rkk en .pkn te registreren voor resp. de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland. Of dat gaat gebeuren is nog maar de vraag.

Op 20 juni 2011 besloot het ICANN, de wereldwijde overkoepelende organisatie voor domeinnamen, dat organisaties en bedrijven eigen TLD’s mogen aanvragen. Een TLD (top level domein) is het meest rechtse deel van een domeinadres, achter de punt. Deze lettercombinatie verwijst naar een land (.nl, .be) of naar een type domein (zoals .com, .net, .org, .mil). Met het besluit van het ICANN worden generieke namen (gTLD’s) als .holland, .shop en dergelijke mogelijk. De eerste aanvragen kunnen vanaf 12 januari 2012 negentig dagen lang bij ICANN worden ingediend. De eerste nieuwe extensies zijn mogelijk voor eind 2012 actief.

Het zou goed en verstandig zijn als de kerken er als de kippen bij zijn en nadenken over gTLD’s als .pkn, .rkk, .gkv, .hhk, .remonstrants, en dergelijke. Vanuit het oogpunt van bijvoorbeeld corporate identity, church branding, SEO en toegankelijkheid is dit belangrijk. Is het niet mooi om al je lokale gemeenschappen onder één vlag aan te bieden?

Haalbaar is het allerminst. Een nieuwe gTLD is een forse investering. Een vergoeding voor een nieuwe gTLD is geschat op 185.000 dollar (140.000 euro) en een voorschot van 5.000 dollar. Daarbovenop komen de kosten voor het technisch en organisatorisch beheer.

Een ander punt is de wenselijkheid. Internationaal speelt al jarenlang een discussie rondom extensies als .god .catholic, .islam, .boeddha of .allah. Die komen ook vanaf 2012 beschikbaar. Het Vaticaan is al langere tijd niet blij dat namen als .catholic, .islam, .jew en dergelijke te koop komen te staan. Zij, en anderen zoals hindoes, zijnbang voor ‘holy cyberwars’.

Nationaal is dat (nog?) niet zo’n issue, hoezeer ik benieuwd ben wie .jezus of .katholiek zal registreren. Extenties als .pkn en .rkk zullen in ieder geval overwogen moeten worden in wiens handen deze moeten danwel kunnen komen.

Bookmark de volgende links als je op de hoogte wil blijven van de nieuwe domeinextenties: