Na 3 dagen carnaval is het op Aswoensdag tijd om het askruisje te ontvangen en de reflectietijd op weg naar Pasen in te stappen, veertig dagen lang. Een nieuwe traditie is de #ashtag: foto’s waarop mensen staan met een askruisje op hun voorhoofd.

Zowel op Twitter, waar het enkele jaren geleden begon, als op Facebook en Instagram is de #ashtag te zien. Op Instagram zorgde dat in 2017 voor meer dan 130.000 foto’s. Er zijn ook varianten, zoals “showmeyourashes, #ashwednesday.

Er zijn voor- en tegenstanders van deze online traditie.

Voorstanders wijzen erop dat het delen van selfies met je askruisje een moderne manier van evangeliseren is; je laat zien wat je geloof is. Zeker omdat geestelijken het doen, kan iedereen het doen.

Ze zeggen ook dat het leven niet ophoudt nadat je het as hebt ontvangen. Het leven gaat door, met het ophalen van je kinderen op school, je bezoek aan de supermarkt, je treinreis of je bezoek in het ziekenhuis. On- en offline convergeren in gedrag en houding.

Tegenstanders bepleiten juist dat het benadrukken van de #ashtag tegengesteld is aan de betekenis van Aswoensdag: ‘Gedenk, mens, dat gij stof zijt en tot stof zult wederkeren’. Daar passen geen vrolijke tweets en selfies bij.

Zij zeggen dat een #ashtag het heilige verkleint tot het kortstondige en vervluchtigt. De motivatie om het askruisje te ontvangen is allesbehalve egoïstisch.

Ook wijzen tegenstanders erop dat de Veertigdagentijd een periode is van inkeer: een tijd om naar binnen te treden en niet naar buiten.

De middenweg is ook waar: alleen degene die de foto plaatst, weet om welke (juiste) redenen de #ashtag wordt getoond: een manier om te matigen of een manier om te evangeliseren. Het geweten spreekt.

Bekijk voorbeelden van #ashtags en een compilatie van meningen, pro en contra

Of je nu voor- of tegenstander bent, met deze Askruisjesgids kun je herkennen met wat voor Askruisje te maken hebt:

Wat is jouw mening? Ben je voor of tegen de #ashtag? Doe je zelf mee? Deel je reactie hieronder.