Tijdens mijn voordracht vanavond voor de priester- en diakenopleiding Vronesteyn van het bisdom Rotterdam vroegen mensen mij naar tips in attitude voor aankomende priesters, diakens en/of pastoraal werkenden. Ik heb er vijftien op een rij gezet, die ook handig zijn voor andere christelijke professionals. Het is zeker niet uitputtend.

Wat mij sowieso opvalt, is dat maar beperkt de houding meeverandert met het medium, maar veel meer het nieuwst medium op dezelfde manier wordt gebruikt als wat mensen gewend zijn. Dat betekent veel zenden en relatief weinig interactie. En dus weinig succes omdat de dynamiek bij sociale media zijn niet te vergelijken met old skool communicatievormen. Het betekent misschien ook dat het gedrag op sociale media onder invloed van de toename van het aantal deelnemers, niet meer het innoverende heeft als in de begintijd, toen er ‘slechts’ early-adopters zijn.

 

Maar goed, daarover een ander keertje. Nu: Wat heb je eigenlijk nodig om een christelijke professional 2.0 te zijn? Ik heb 15 tips op een rij gezet.

1. Luister en wees geïntereseerd. Sociale media is actief meedoen vanuit een luisterhouding. Accounts die alleen maar zenden, leveren weinig op, kosten veel tijd en zijn hooguit een lichte getuigenis. Echt in gesprek raken, daar draait het om.

2. Leer van anderen. De hashtag #durftevragen is op Twitter enorm populair omdat mensen hun eigen kennis durven los te laten en een vraag stellen over wat ze willen weten. Van de kansel praten is a priori eenrichtingsverkeer, dus dit vraagt een andere benadering om je boodschap over te kunnen brengen. Vraag aan anderen wat zij doen op sociale media, en waarom het voor hen werkt.

3. Meld je aan en verken sociale netwerksites als Twitter, Facebook, LinkedIN, Google Plus en Hyves.

4. Hanteer een ‘social media-emailadres’: als je een account aanmaakt, gebruik dan een ander emailadres als je wilt voorkomen dat je prive-emailadres rond gaat zwerven. Handig om te houden zijn emailadressen alsfacebook@jedomeinnaam.nl, twitter@jedomeinnaam.nl enzovoorts.

5. Leer over RSS-feeds en hoe ze te gebruiken.

6. Zorg dat je een microfoon en webcam hebt. Leer skypen.

7. Leer werken met online productiesoftware, zoals Google Docs.

8. Leer hoe je Youtube-filmpjes kunt opnemen in je eigen pagina’s en hoe je ze kunt becommentariëren.

9. Leer hoe je effectief kunt zoeken met Google, Bing of via social netwerksites

10. Lees blogs en start er zelf een. Gebruik WordPress, Blogger, of start via je CMS een blog op je website.

11. Koop een smartphone en een tablet.

12. Don’t feed the trolls. Querulanten zijn van alle tijden en plaatsen. Dus ook op internet. Negeer ze, blok ze, stuur ze weg, geef ze geen aandacht.

13. Schrijf kort, helder en bondig. Geen lappen tekst en geen jargon.

14. Reflecteer wat locatiegebaseerde webdiensten voor je kunnen betekenen.

15. Zelf al bekeerd en overtuigd van het nut van sociale media? Bekeer vandaag nog je collega om te upgraden.