Wie gaan de Oscars komende nacht winnen? Nomadland? Gary Oldman? Sinds wanneer worden de Oscars uitgereikt? En hoe zit dat nou met dat beeldje? En waarom heet het beeldje Oscar? Ik was te gast op Radio 5 bij het programma Open Huis en vertelde alle ins en outs. Luister het item terug op Spotify.

Dit jaar worden de Oscars voor de 93e keer uitgereikt. In 1927 kwamen 30 mensen uit de filmindustrie samen om de film te promoten. Het initiatief kwam vanuit de MGM Studios (Metro-Goldwyn-Mayer (Ben-Hur, Pink Panther). Feitelijk is de organisatie een non-profit organisatie Academy of Motion Picture Arts and Sciences (maar dan wel eentje met een enorme omzet). Op 16 mei 1929 eerste uitreiking met 270 genodigden.

Het bekende beeldje, de ‘Oscar’ is een naakte ridder met een • Naakte ridder met een kruisvaarderszwaard voor hem. De ridder staat op een filmblik met 5 spaken, die de vijf belangrijkste categorieën symboliseert: acteurs, schrijvers, regisseurs, producenten en technici.

In de loop der tijd gebruiken winnaars hun 40-seconden overwinningsspeech om maatschappijkritiek te uiten. Denk aan LeonardoDiCaprio als klimaatactivist of Michael Moore tegen de Irakoorlog (‘Shame on you Mr. Bush’). Maatschappelijke ontwikkelingen als Black Lives Matter en #OscarsSowhite zorgen ervoor dat diversiteit en inclusiviteit op de agenda staan en zelfs medebepalen wie kanshebbers zijn.

Voor het programma bezocht ik 10 sites van filmrecensenten van kwaliteitsmedia. Dat gaf bovenstaand lijstje van de grootste kanshebbers op een Oscar Award in de categorieën Beste Acteur, Beste Actrice, Beste Regisseur en Beste Film.

Als je dat optelt, dan zou Nomadland als grote kanshebbers uit de bus rollen. We gaan het zien in de nacht van 26 april vanaf half 1 tot 5 uur in de ochtend.