Heb jij een knoop in je leven? Dan kan Maria-die-de-knopen-ontwart mogelijk helpen. Althans, dat vinden twee katholieke vrouwen, Laetitia van der Lans en Celine Timmerman. Ze zijn deze meimaand een podcast begonnen onder de naam ‘Dolle Maria’s’. Het is bij mijn weten de eerste Nederlandstalige katholieke vrouwenpodcast.

De maandelijkse podcast, onder andere te vinden onder de tag ‘Opvoeding’ op Spotify, wil de kerkelijke leer met het dagelijks leven verbinden door allerlei kwesties te bespreken. Doelgroep lijken vooral katholieke vrouwen te zijn, aangezien luisteraars worden aangesproken met “lieve Maria’s”.

De naam Dolle Maria’s is een knipoog naar de feministische Dolle Mina’s uit de jaren zestig. Die dolle Mina’s wilden de rechten van de vrouw verbeteren door in acties corsetten te verbranden, urinoirs af te zetten en voor openbaar plasrecht van vrouwen te pleiten. De Dolle Mina’s zijn nu nog bekend door de kreet ´Baas in eigen buik´ die in pro-abortuscampagnes werd gebruikt.

Vooralsnog lijken dit niet de doelen van de katholieke Dolle Maria’s, maar misschien vinden de twee wel dat katholieke vrouwen te weinig worden gehoord. Dan is een podcast een goed kanaal. Van der Lans is bijvoorbeeld bekend van het recente initiatief ‘Netwerk Katholieke Vrouwen’.

In de podcastserie Dolle Maria’s wordt per aflevering ingegaan op vrouw en kerk, liefde en relaties en seksualiteit en opvoeding. Het haakje is ´Maria, die de knopen ontwart´ . Dat is een Duits genadebeeld (Maria Knotenlöserin) dat in een bedevaartskerk in het Duitse Augsburg staat. In Nederland geniet het weinig bekendheid. Wel is er een linkje naar de huidige paus Franciscus, die het beeld in zijn geboorteland Argentinië introduceerde.

“Je ballen ontploffen als je niet masturbeert”

Iedere aflevering begint met het branden van een kaarsje om Maria te vragen een knoop te ontwarren. In de eerste aflevering was christelijk seksuoloog en klinisch psycholoog Tineke van der Veer-Mikkers te gast om ‘de seksualiteitsknoop’ te ontwarren. Seks sells dachten de twee wellicht, en zeker bij een eerste podcast leverde dat veel luisteraars op: meer dan 500. Een aanzienlijk starterssucces.

Want: Hoe praat je over seks in een kerk? Hoe geef je opgroeiende pubers een goede seksuele opvoeding vanuit een christelijke visie? Heel veel gelovigen (in termen van Van der Veer ‘christenmensen’) lijken daarmee te worstelen: masturbatie of seks voor het huwelijk: onderwerpen die veelal gaan over grenzen van wat mag of niet mag van de kerk, en niet over liefde en schoonheid. Volgens Van de Veer moeten kerken daarover veel meer leren praten.

De seksuologe vindt dat er bij christenen een kennistekort over seks bestaat. Als voorbeeld haalt ze het verbod van zaadverspilling aan. “Je ballen ontploffen als je niet masturbeert”, denken mensen dan (en dat is natuurlijk onzin). Zij vindt dat er beter over gesproken kan worden over een gezonde seksuele relatie. “De regel is de norm geworden, en niet meer de gedachte erachter.”

Van der Veer komt tot een opmerkelijke conclusie wat het specifieke christelijke is aan dit thema, van belang voor een christelijke podcast. Je kunt dan denken aan trouw en liefde. Van der Veer: “Eerlijk gezegd: er is ook geen christelijke natuurkunde. Er is zeker een groep die trouw, liefde en eerlijkheid belangrijk vindt, maar in de huidige maatschappij is er ook een hele grote groep die zegt: dat speelt voor mij helemaal niet, als ik maar goed kan communiceren of wat ik fijn vind en wat niet.”

De seksualiteitsknoop werd behoorlijk ontwart in deze boreling, maar ook weer niet. Want in welke geloofsgemeenschap kun je open, veilig en onbevooroordeeld praten over seks, liefde of zelfs lust? Dat zouden de twee podcasters graag meer willen zien. Alleen daarom al is deze aflevering een zinvolle toevoeging aan het podcastlandschap.

Terugluisteren kan via de website of je favoriete podcastplatform