Reizen naar een startpunt is wel een dingetje als je door het Groene Hart wandelt. Het is bijvoorbeeld best onbegrijpelijk dat Noorden als etappestop op het Marskramerpad is ingelast. Noorden is qua OV ongelofelijk beperkt.

Er is maar 1 buslijn. Dat is bus 101 van Woerden – Nieuwkoop vv. Deze bus rijdt alleen op weekdagen en slechts 2x in de ochtendspits, en 3x in de avondspits vanaf circa 15.45u. Dus om naar het start- of eindpunt te reizen met het OV is haast niet te doen. Dat kan komen omdat het een klein plaatsje is met te weinig reizigers.

Maar het komt vooral door de provinciegrens Zuid-Holland – Utrecht met eigen busconcessies. In Zuid-Holland rijdt Arriva (concessie 21), en in Utrecht rijdt Syntus (concessie 12), dat onderdeel is van het Franse Keolis. Dat zie je goed op deze poster met alle concessiegebieden vanaf 2019. Een verbinding Woerden – Noorden – Mijdrecht is er daardoor bijvoorbeeld niet. Ook de plaatsen Woerdense Verlaat, Papenveer en Wilnis zijn niet echt plaatsen voor excellent OV in de weekenden. Of er rijdt niets, of alleen in de spits. En doordeweeks 1 of 2x per uur. Wil je het Marskramerpad volgen, dan is Noorden een onderdeel.

Dit zijn de alternatieven in en om Noorden:

Optie 1 Zorg voor een lift, of regel een taxi

Optie 2: Zorg voor een overnachting in Noorden, en wandel de volgende dag door.
Er zijn enkele B&B-adressen, zoals Het Nest, Bedjeplusbootje.nl, The Dutch Farmhouse, Froukje B&B of gastenverblijf de Natureluur

Optie 3: Voeg etappe 17 en 16 samen tot 1 reuze-etappe.
De afstand Rijnsaterwoude – Noorden is 16,7km. De afstand Noorden – Breukelen is 17,2km. Samen wordt dat een straffe 33,9 km.

Optie 4: Knip de twee eigen etappes op, wijk iets van de route af.
Dit is misschien wel de meest verstandig. Er zijn meerdere wegen die naar Breukelen leiden. Bijvoorbeeld:

  • Rijnsaterwoude tot Nieuwkoop (ca. 14km) en Nieuwkoop – Breukelen (ca. 17km). Nieuwkoop kun je als aanlooproute beschouwen. Leuk dorp, makkelijker te bereiken (45 min. vanaf station Alphen ad Rijn)
  • Rijnsaterwoude – Nieuwkoop – Bodegraven (ca 19km) / Bodegraven – Breukelen (ca 25km)
  • Rijnsaterwoude – Mijdrecht/Wilnis (ca. 16km) / Mijdrecht/Wilnis – Breukelen (ca. 12 tot 15km)

Eigenlijk onbegrijpelijk dat Wandelnet het Marskramerpad niet één van deze plaatsen als etappestopplaats koos. Het staat je vrij dit zelf wel te doen omwille van betere aanreiswegen.

Optie 5: Knip de etappes 18,17 en 16 op.

Optie 6: Wandel doordeweeks
Loop via Woerdense Verlaat door de bushalte Geerkade/Wilnis. Dit is ca. 20km Vanaf de halte Geerkade bus 123 naar Woerden, 2x per uur) of naar bushalte Slikkendam, bus 101 (alleen in de spits)

Optie 7: Kies zelf een route tussen RIjnsaterwoude en Breukelen, en stoor je niet te veel aan het Marskramerpad.
De provincie Zuid-Holland verlaten is best een dingetje.