In februari ben ik in Rome geweest en ben door drie heilige deuren gegaan die tijdens het jubeljaar zijn geopend. In dit artikel leg ik uit hoe je het beste en snelste je pelgrimage kunt doen en je door de Heilige Deur van de Sint Pieter en de drie andere basilieken in Rome kunt gaan.
Bezoek Sint Pieter en het Sint Pietersplein
Zowel de Sint Pietersbasiliek als het Sint Pietersplein liggen in Vaticaanstad. Dat is een zelfstandige staat, maar je hebt geen paspoortcontrole. Toegang is gratis voor iedereen en toegang is erg makkelijk voor pelgrims, kerkgangers en toeristen. Je loopt het plein op en je bent er.
Ben je toerist, dan is er dit jubeljaar niets gewijzigd aan een bezoek. Alles is hetzelfde. Op dagen als de paus aanwezig is – op woensdagen voor de pauselijke audiëntie, op zondagen voor het Angelus-gebed– moet je eerst door veiligheidspoortjes heen voordat je het Sint Pietersplein betreedt. In dit jubeljaar 2025 houdt de paus ook aanvullende audiënties op bepaalde zaterdagen. Bekijk de pauselijke agenda op vatican.va. Doorgaans staan de afspraken van de komende 14 dagen op deze website. Als ik dit schrijf, is de paus in het ziekenhuis, dus dit is nu net even wat anders.
Het belangrijkste dat in dit jubeljaar anders is om de Sint Pieter te bezoeken is de Heilige Deur. De Heilige Deur blijft de hele dag open tijdens de openingstijden van de basiliek. De Heilige Deur blijft het hele jubeljaar open totdat de paus op 6 januari 2026 de Heilige Deur weer sluit. De deur blijft dan dicht tot het volgende jubileum, in 2033 – 2000 jaar na de dood van Jezus Christus. Dan is bijzonder, want doorgaans is de Heilige Deur maar eens in de 25 jaar geopend tijdens een jubeljaar.
Pelgrims die door de Heilige Deur gaan ontvangen een volledig aflaat (als je voldoet aan de algemene ‘voorwaarden’). Je kunt door vier heilige deuren van de pauselijke basilieken in Rome, maar dat hoeft niet per sé. Naast de Sint Pieter is dat de S. Giovanni in Laterano (St. Jan van Lateranen; de kerk van de bisschop van Rome, lees: de paus), de S. Maria Maggiore (H. Maria de Meerdere) en de S. Paolo Fuori le Mura (St. Paulus buiten de Muren). Deze laatste basiliek ligt een stuk uit het centrum, de andere drie zijn met een forse wandeling te doen.
Alle kerken zijn vrij toegankelijk en je vindt de heilige deuren vlak naast de gewone ingang. Iedereen kan dit doen, of je nu katholiek bent of niet. En als je niet door de Heilige Deur wil, dan kan dat ook. Je kunt de kerk gewoon in via de gewone toegang.
Ben je geen pelgrim maar toerist?
Er is deze eigen website voor de basiliek.
Deze website is niet verbonden aan het jubileum. Via de site betaal je 7 euro voor de toegang. Maar toegang is toch gratis? Klopt, maar voor die 7 euro krijg je een audio-guide en je kunt sneller door de veiligheidspoortjes. Bovendien behoudt je het respect voor de vele gelovigen die met hun eigen intenties door de Heilige Deur wensen te gaan.
Hoe ga je door de Heilige Deur?
Je kunt op verschillende manieren door de Heilige Deur gaan. Dat kan door je te registreren als pelgrim, of op de bonnefooi gaan.
Voordelen van reserveren
Als je je als pelgrim reserveer, heb je meerdere privileges. Bovenal en het meest belangrijke is dat je de spirituele tocht door de Heilige Deur ervaart.
Daarnaast heb je de praktische voordelen. Je hebt de ‘priority lane’ door de Via della Conciliazione, de snelle veiligheidspoortjes, de Heilige Deur en het bezoek aan het graf van Petrus. Je kunt bovendien met je digitale pelgrimspas een herinneringscertificaat krijgen bij het informatiepunt van het jubeljaar aan de Via della Conciliazione. Ook kun je je makkelijker registreren voor andere jubileumactiviteiten, de andere Heilige Deuren.
Zeker als het later dit jaar veel drukker gaat worden, is het reserveren een echte aanrader. Doe het, het is supereenvoudig en bespaart je veel tijd en gedoe. Het is dus verstandig je te registreren. Het is gratis.
Registreren gaat via de speciale jubileumwebsite
https://www.iubilaeum2025.va/en/pellegrinaggio/calendario-giubileo.html
Maak een account aan met je voor- en achternaam, je mailadres en maak een taalkeuze. Vervolgens log je in en registreer je voor de Heilige Deur van de basiliek die je wilt bezoeken.
Download vervolgens de gratis app. Daarmee krijg je een digitale pelgrimskaart. Je laat in de app je registratie zien en je kunt door. Ook kun je in de app meer te weten komen over de basilieken, over het jubeljaar en activiteiten in 2025.
De registratie is vooral bedoeld om te weten hoeveel pelgrims er zijn. Maar let op: de werkwijze voor de Heilige Deur van de Sint Pieter is anders dan van de andere basilieken in Rome.
Daarom eerst:
Hoe ga je als pelgrim door de Heilige Deur van de Sint Pieter? [met reservering vooraf]
Je zorgt eerst voor registratie via de site/de app. Selecteer een dag en tijdstip. Het tijdstip dat je kiest, is het tijdstip voor het verzamelpunt, niet het tijdstip waaarop je door de Heilige Deur gaat. Ben je te laat, bespreek ik dit dan. Afhankelijk van de drukte kun je je iets later aansluiten (of veel later als het echt druk gaat worden later dit jaar).
Met je app ga je naar het verzamelpunt op Piazza Pia. Dit plein ligt aan het einde van de Via della Conciliazone, en dichtbij de Engelenburcht. Op het plein staat een groen-witte stand en je ziet er vrijwilligers in felgroene jacks aan. Zij spreken meerdere talen en zijn heel behulpzaam. Het verzamelpunt vind je aan je rechterhand van het plein met de Engelenburcht in je rug.

Hierboven zie je het Piazza Pia zoals Google Maps het toont. Maar let op: het plein is inmiddels autovrij gemaakt en er zijn vijvers aangelegd. Het verzamelpunt zie je op de foto in het groen. Kan niet missen.

Kom je alleen, met zijn tweeën of klein groepje, dan krijg je de vraag met welke groep je meewilt. Dat is gekoppeld aan je taal (Engels, Duits, Italiaans, Spaans, bijvoorbeeld). Het kan zijn dat je even moet wachten totdat er een groep is van ca. 10 pelgrims of meer. Kom vóór je gereserveerde tijd.
Als je hebt gereserveerd en je bent toegevoegd aan een groep, dan verzamel je aan het begin van de Via della Conciliazione. Er is een voorrangsstrook door de straat tot in de Sint Pieter. (Nog een voordeel dus). Een vrijwilliger loopt met een houten kruis voorop. Sommige pelgrims in de groep nemen het kruis tijdens de wandeling naar het Sint Pietersplein over. Zo loop je – met voorrang – tot aan de veiligheidspoortjes. Er zijn drie poortjes exclusief voor de pelgrims zodat je direct door kunt lopen en niet in de lange rij te wachten van dagjesmensen en toeristen (nog een voordeel!). Vervolgens ga je opnieuw via een eigen weg over het plein direct door de Heilige Deur. Je krijgt voorrang op de gewone bezoekers van de basiliek, die niet naar de Heilige Deur worden geleid.
Als je door de Heilige Deur bent gegaan, kun je gaan en staan in de basiliek waar je wilt. Maar let op: als een vrijwilliger jouw groep begeleidt, blijf deze dan volgen. De pelgrimage eindigt bij het graf van Sint Petrus onder het baldakijn. Alleen pelgrims komen op deze plek, die is afgesloten van de andere bezoekers. De vrijwilligers begeleiden je van het baldakijn weg en daarna ben je vrij om de basiliek te bezoeken zoals iedereen.
Hoe ga je door de Heilige Deur van de Sint Pieter? [zonder reservering vooraf]
Heb je vooraf geen reservering, geen probleem. Ga naar het servicepunt op de Piazza Pia en meld je daar. De vrijwilligers helpen je om alsnog te reserveren en je toe te wijzen aan een groep.
Heb je niet gereserveerd, dan is dat dus geen probleem. Wel kan het dan zijn, dan je veel langer moet wachten. Ik was in het vroege voorjaar en doordeweeks en het was rustig. Maar ik heb ook al hele lange rijen gezien in de weekenden. Dan heeft reserveren dus een groot voordeel.
Hoe ga je door de Heilige Deur van de Sint Pieter? [een derde manier]
Wil je niet registreren en toch door de Heilige Deur? Hoe doe je dat? Sluit je aan als reguliere bezoeker om de basiliek te betreden. Je loopt dan door de gewone kerkdeuren de kerk in. Vervolgens kun je in de basiliek, halverwege, je aansluiten om terug te lopen de kerk uit en via de Heilige Deur weer naar binnen. Zoek naar het groene bordje met witte pijl ‘Porta Santa/Holy Door’ of vraag een vrijwilliger in de basiliek als je het niet kunt vinden. Ik kan mij trouwens voorstellen dat als het later dit jaar veel drukker wordt, dit problematisch kan worden voor reguliere bezoekers zonder reservering.

Hoe vaak mag je door de Heilige Deur?
Zo vaak als je wilt. Lees de derde manier hierboven hoe dat werkt.
Hoe ga je door de Heilige Deuren van de andere basilieken? [met en zonder reservering]
Wil je door de Heilige Deur van de Santa Maria Maggiore, de Sint Jan van Lateranen en de Sint Paulus buiten de muren, dan sluit je je gewoon aan bij de toegang. Met reservering kun je opnieuw via een eigen doorloop die veel sneller is.
En hoewel je via de app een bepaald tijdstip kiest, is mijn ervaring dat dat helemaal niet uitmaakt. Ga gewoon naar de kerk en laat je pelgrimspas uit de app zien, en je kunt door.
Ik hoop dat je met deze informatie goed voorbereid je Rome-reis in het jubileumjaar kunt maken. Zie je een wijziging, geef het dan door in de comments. Zo helpen we elkaar.