Social media bieden kansen voor de kerk. Voor de synode ging een groepje Twitteraars, onder leiding van Lennart Aangeenbrug, aan de slag om een handreiking kerk en social media te schrijven. Ik heb daar ook een bijdrage aan geleverd, net als Fred Omvlee, Wim Stougie, Eline van den Bos en Gerben van Dijk.

De uitgave kwam in 2012 tot stand via Social Missie. Die club bestaat niet meer en daarom deel ik de hele Handreiking kerk en social media [PDF, 127Kb] nog eens via deze site want het is een prima werkdocument.

Inhoudsopgave Handreiking kerk en social media

Aanleiding
Social Missie
Insteek
Opbouw
Gedragscode
Informatie is gelijk overal
Wie ben ik?
Privacy
Duidelijkheid
Recht
Briefgeheim
Beveiligen
Archiveren en delen
KISS
Sociaal gedrag
Emotie
Ambt en opdracht
Bronnen
Dankwoord
Hulpmiddelen

De beroepscode kent nog geen verankering in de kerkorde en is daarom bedoeld als handreiking kerk en social media voor voorgangers en kerkenraden. Hoezeer het een ‘protestants’ document is, zijn de richtlijnen op iedereen toepasbaar. Het nut is duidelijk: met ‘gedraag je’ alleen kom je er vaak niet, en hoe meer kerken social media gebruiken, des te belangrijker het intern wordt om afspraken te maken wat de rol van social media in de communicatie is.

De handreiking kerk en social media is vooral prettig leesbaar. Het zijn hapbare brokken en zonder technisch geneuzel. Het leest lekker weg en kan direct in de praktijk worden toegepast.

Meer weten over de handreiking kerk en social media?

 

Meer weten over ambt en social media? Neem dan contact op met dominee Lennart Aangeenbrug, auteur van het stuk: aangeenbrug.org.
Meer weten over kerk, communicatie en social media? Neem dan contact op met Eric van den Berg, online communicatieadviseur en digitaal strateeg: info apenstaartje isimedia punt nl