Ook de kerk, of wellicht zelfs ook het het geloof verandert onder invloed van de digitalisering. Eric van den Berg vertelt erover in Top names. “De trend die ik zie dat steeds meer mensen online hun eigen geloof pakketje gaan samenstellen en daar een community omheen bouwen.”

Top Names is een programma op Fast Moving Targets van Erwin Blom.

Erwin Blom publiceerde onder meer voor Vara TV Magazine, de Journalist, Parool, Volkskrant, NME en Wired. Verder maakte hij radio voor KRO, VPRO, Radio Noord-Holland en de BBC. In de jaren negentig begon als programmamaker met de afdeling Digitaal van de VPRO en schoof steeds meer richting nieuwe media op. In 1998 stond hij aan de wieg van 3VOOR12, het innovatieve project van de VPRO dat zowel prestigieuze journalistieke prijzen als nieuwe mediaprijzen (Gouden Pixel, Pop Pers Prijs, UPC Digital Award) in de wacht sleepte en daarnaast tot de best bezochte sites van de publieke omroep behoort.

Fast Moving Targets

Vanaf 2011 bestaat Fast Moving Targets. Dat is een platform over innovatie op het gebied van media, technologie en communicatie. Vanuit een geimproviseerde studio in Amsterdam. Errug interessant als je op de hoogte wilt blijven van vibes, hypes en tribes.

Uit het interview, waarvan je deel online kunt nalezen:

Hoewel Van den Berg ook moet toegeven dat de Protestantse Kerk Nederland met mijnkerk.nl haar nek uitsteekt, wil hij onderscheid maken tussen religie online of online religie. “Religie online is katholiek.nl, dat is mijnkerk.n,l dat is feitelijk de representatie van het oude geloofssysteem naar een nieuw jasje: of je het nou hip maakt of niet, dat is het. Bij online religie dan heb je een switch gemaakt. Dan is het primair online misschien met wat vleugjes off-line contacten. Dus ook de beeldcultuur, de symboliek is allemaal op het web als eerste ontstaan.”

Het is een van de meest geslaagde interviews geworden die ik in de loop der jaren heb gegeven.

Bekijk het gehele interview: