De recente kritiek van Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad van 31 januari jl. op het initiatief ‘ExploreCatholic’ van het Bisdom Haarlem-Amsterdam, is begrijpelijk en verdient nader onderzoek.

Het is onmiskenbaar dat ExploreCatholic inspiratie heeft geput uit het werk dat ik 15 jaar lang met Katholiek.nl heb verricht, samen met Frank G. Bosman, Jan Brouwers en anderen.

Het is mooi om te zien dat het complete concept van Katholiek.nl – dat bestond uit eigen katholiek nieuws, activiteiten, achtergronden, gebeden, contact met een priester, crossmediaal werken met website, socials en een app, het gebruik van RSS-feeds voor nieuwsaggregatie en audio- en videocontent – nu breder worden omarmd.

Ik ben er trots op dat mijn inspanningen, die maar liefst 1,5 miljoen unieke bezoekers per jaar trokken, niet voor niets zijn geweest. Hopelijk weet ExploreCatholic nog meer mensen te bereiken.

Het is daarom goed te zien dat de ontwikkelingen die ik met Katholiek.nl inzette, nu verder worden doorgezet en uitgebouwd door ExploreCatholic. Ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkeling en hoe zij het concept verder optimaliseert.

Tegelijkertijd roept het initiatief enkele belangrijke vragen op, die ik graag als “critical friend” aan bisschop mgr. Jan Hendriks en het Bisdom Haarlem-Amsterdam wil voorleggen:

1. Authenticiteit en representatie: Verschillende mensen die mij benaderen, vinden het ‘stuitend’ dat het bisdom gedachtengoed van bijvoorbeeld EWTN verspreidt als zijnde een representatief Nederlands katholiek geluid. Is het bisdom zich bewust van deze perceptie en hoe willen zij hiermee omgaan?

2. Auteursrecht en toestemming: Heeft het bisdom de benodigde toestemming om artikelen van CNA/EWTN te aggregeren en automatisch door AI te vertalen? Zijn er afspraken gemaakt over de vergoeding van deze content, tekst én beeld?

3. Kwaliteitsborging en AI: Welke waarborgen geeft het bisdom met betrekking tot de kwaliteit en inhoud van artikelen die zonder menselijke interactie worden verspreid? Is het bisdom zich bewust van de implicaties van de Europese AI Act en hoe denkt zij hieraan te voldoen?

4. Concurrentie en samenwerking: Waarom concurreert het bisdom met katholiekleven.nl op YouTube? Zou een constructieve samenwerking niet meer vruchtbaar zijn?

5. Ethische aspecten: Is het, zoals Hendro Munsterman opmerkt, ethisch wel oké om teksten en foto’s van Amerikaanse katholieke pers over te nemen ten koste van het journalistieke werk van Katholiek Nieuwsblad, waar Anton de Wit en zijn collega’s juist zoveel tijd en moeite in steken?

Dit zijn vragen die imho een transparant antwoord verdienen. Ik zie dan ook graag de reactie van mgr. Hendriks tegemoet.

Laten we samen in gesprek gaan om ExploreCatholic tot een waardevolle aanwinst te maken voor de Nederlandse katholieke gemeenschap.

(foto: perskit explorecatholic.nl)