Vandaag maakt het katholieke gossipproject RKBoulevard.nl zijn officiële doorstart. Theoloog en religiejournalist Peter van Zoest pakt de draad op van het luchtige katholieke webinitiatief dat exact vier jaar geleden startte.

‘Mystieke ervaring’

De doorstart heeft een bijzondere oorzaak. Tijdens één van zijn kapelletjestochten per fiets kreeg Van Zoest volgens zijn zeggen ‘een mystieke ervaring’. Van Zoest: ‘Midden op de Maas kreeg ik een visioen van de heilige Clara. Ze verscheen aan mij en ik hoorde haar zeggen: “Peter, herstel mijn website”. Niemand had het in de gaten, zelfs mijn vrouw niet, en ik heb het ook maar voor me gehouden. Ik vertelde het later aan mijn echtgenote en ze drukte me op het hart toch vooral de opdracht uit te voeren. Ik heb meteen gecheckt of de domeinnaam nog vrij was en inderdaad. Op 3 augustus kwam de domeinnaam weer vrij en kon ik deze claimen.’

RKBoulevard.nl startte op 11 augustus 2010. Met ‘kerknieuws light’ wilde de website een tegenwicht bieden tegen de stroom negatief en loodzwaar nieuws uit de rooms-katholieke kerk, zoals het seksueel misbruik, herrie in parochies en wat dies meer zij. Het project kreeg van meet af aan veel belangstelling, onder meer in Trouw en het EO-radioprogramma ‘Dit is De Dag’. Ondanks het gigantische succes van de website, bleek het niet haalbaar om de luchtige nieuwsvoorziening de aandacht te geven die het verdiende. Het vrijwilligerswerk ging ten koste van het ondernemerschap van de twee oorspronkelijke initiatiefnemers, Eric van den Berg en Peter van Zoest. Daarop werd besloten te stoppen.

Katholieke ‘Man bijt hond’

Van Zoest heeft de wens om van ‘RKBoulevard 2.0’ een luchtige site te maken met katholieke personal interest a la Man bijt Hond. Daaraan blijft behoefte bestaan, zo blijkt uit het proefdraaien van het gossipproject op sociale media vorige maand. Onder meer besteedde RKBoulevard.nl aandacht aan extreme hitte in De Besloten Tuin in Warfhuizen, wanhopige galmen in een Woerdense kerk en de spannende opvolging van de geliefde pastoor Wonderkerke in Bargermond.

‘Jazeker. We gaan weer knallen’, laat Van Zoest telefonisch weten. Het jonge, veelbelovende journalistieke talent Rianne Verhoeven verzorgt een eerste bijdrage op de site. Zij combineert haar deeltijdstudie nieuwe media aan de Universiteit van Harderwijk met een stage bij RKBoulevard.nl.