Theoloog Peter van Zoest vindt dat er een Mariakapel in de Domstad moet komen. Dat berichten De Telegraaf en internetkrant DUIC vandaag. Daarmee wacht Utrecht op de verering van Onze Lieve Vrouw van Utrecht.

De katholieke theoloog hoopt vurig dat er een Mariakapel in de ‘Pandhof Sinte Marie’ bij de Mariaplaats komt. Hij heeft zijn suggestie ingediend bij de pandhoveniers, die de pandhof en het pleintje ernaast binnenkort een opknapbeurt geven.

“Mariaplaats, Mariakerk, Pandhof Sinte Marie; alles draait hier om Maria. Je zou verwachten dat je hier dan ook een Mariakapel kunt vinden. Maar die is er niet”, zegt hij tegen Duic. De theoloog heeft een foto van de Pandhof Sinte Marie bewerkt. In de foto heeft hij een foto van een Mariakapelletje geplakt dat eigenlijk in Brabant staat. “Zo zou het eruit kunnen zien”, aldus Van Zoest, die zelf ruim twintig jaar op de Mariaplaats woont.

Mariakapellen een mooi voorbeeld van volksdevotie, zegt hij. “In een Mariakapel kun je altijd terecht om dank naar Maria uit te spreken. Voor iets dat goed is gedaan, bijvoorbeeld een operatie of herstel.”

Onze Lieve Vrouw van Utrecht

Als de plannen doorgaan, zou dat de opmaat naar een heuze verering van ‘Onze Lieve Vrouw van Utrecht’ kunnen worden. In Brabant, Limburg en Twente lopen Mariakapelletjes “als een tierelier”, aldus Van Zoest, die tegenover deze website laat weten zelfs te overwegen een ‘Illustere Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Utrecht’ op te richten. In de rooms-katholieke kerk is een broederschap een groep vrome leken die lokaal katholieke devotie willen bevorderen. De eerste broederschappen ontstonden in de Middeleeuwen. Het is paus Franciscus die vandaag de dag leken aanmoedigt de volksdevotie te versterken. De Mariaverering kan binnenkort in hartje Utrecht een nieuwe impuls krijgen als het Mariakapelletje er daadwerkelijk gaat komen.

De Telegraaf berichtte eerder vandaag dit opmerkelijke initiatief in deze Mariamaand (met toestemming van Eric Roeske gepubliceerd):