De maatregelen die de Nederlandse bisschoppen nemen om het coronavirus uit de kerk te weren, maakt trouwe katholieken woest.

Vrijdag maakte de kerkprovincie bekend dat vanaf aanstaande zondag niet meer kan:

  • tongcommunie:
  • vredeswens met de hand
  • wijwater:
  • kelkcommunie: alleen celebranten (die daarmee een extra risico lopen)

De maatregelen lijken draconisch, maar het episcopaat sluit aan bij soortgelijke voorschriften in het buitenland. Ze luistert niet naar deze virologe die vindt dat er sprake is van ‘‘een bombardement van berichten die angst aanwakkeren en voor collectieve hersenspoeling zorgen“.

De vraag is of de bisschoppen bij iedere toekomstige griepgolf dezelfde maatregelen nemen. Immers, “coronavirussen zijn gewone verkoudheids­virussen,” aldus arts en epidemioloog Anja Schreijer, hoofd algemene infectieziekten van de GGD Amsterdam. “Het is bijvoorbeeld nog steeds gevaarlijker om te appen in de auto of zonder veiligheidsgordel over de snelweg te rijden.”

Op social media zijn kerkgangers het dan ook niet eens met het decreet van de bisschoppen:

Heilig Avondmaal

Niet alleen de rooms-katholieke kerk gaat over tot drastische maatregelen. Bij het protestantse Heilig Avondmaal kun je beter aparte bekertjes gebruiken in plaats wijn uit een gezamenlijke beker Want dat biedt geen bescherming. Ook adviseert de dienstenorganisatie dat zo veel mogelijk zo min mogelijk mensen het brood aanraken.

RIVM: ‘niet heel verontrustend’

Vooralsnog zijn de officiële cijfer “niet heel verontrustend”, schrijft het RIVM.

Dus, lieve mensen: Luister naar Dirk Scheele en was je handen goed!