Elon Musk waarschuwt voor al te rigide gebruik van AI en robots. Omdat “niets de toekomst van de mensheid meer zal beïnvloeden dan digitale superintelligentie”, vindt de Tesla-man dat je de kunstmatige intelligentie-film van Chris Paine “Do You Trust This Computer?” moet zien.

De documentairefilm, gratis te zien dankzij Musk, is een herinnering aan de in maart 2018 overleden natuurkundige Stephen Hawking. De maker waarschuwt vooral dat robots in het meest negatieve geval het einde van de mensheid betekenen.

Niet echt een opbeurend verhaal, maar wel realistisch. Denk aan de open brief die vrijdag 13 april 2018 van meer dan 150 experts in robotica – wetenschappers en ondernemers – die waarschuwen dat het toekennen van een wettelijke status voor een ‘digitaal persoon’ ideologisch onzinnig en niet-pragmatisch zijn. Denk ook aan de burgerrechten die human android Sophie kreeg in Saoedi-Arabië. Zij wees kort daarna Will Smith af voor een date.

Ik sprak in EO Live Radio 5 met presentatoren Yvonne Sprunken en Hella van der Wijst over de gevaren van kunstmatige intelligentie en de opkomst van human androids. Voorbij komen onder functionele, sociale en spirituele perspectieven.

Onder meer pleit ik voor meer mediawijsheid en regulering in de omgang met robots en AI. We staan immers nog maar aan het begin van de opkomst van human androids.

Beluister het item (8 minuten):

 

Contact opnemen

Meer weten? Neem contact op met communicatiestrateeg Eric van den Berg. Graag maak ik kennis met jou om een succesvolle communicatieaanpak voor jouw organisatie te bespreken. Bel tijdens kantoortijden 06-34009124, mail naar hallo@isimedia.nl of ga door naar het contactformulier.