HUIZENREIS 5. Ik vraag mij af: Waar gaat er gebouwd worden? Dat laat de Nationale Woningbouwkaart uit 2021 zien. Waar komen volgens deze inventarisatie de geplande miljoen woningen voor de periode tot 2030?

We zijn op huizenreis. We willen een nieuwe woning. En dat in de huidige woningcrisis. Dus waar en wanneer is een goede vraag. Over de avonturen tijdens deze reis blog ik vanaf oktober 2023.  

In de Kamerbrief van minister Ollongren (BZK) van 9 juni 2021 zit de ‘Nationale Woningbouwkaart’. De kaart is het resultaat van de inventarisatie van nieuwbouwplannen. Ofwel: 

Dat laat onderstaand kaartje zien (hier te downloaden als PDF-bestand; maar je kunt ook op het kaartje hieronder klikken voor een vergroting).

Mijn conclusie:

  • Helaas geen innovatie om een volledig nieuwe stad van scratch af op te bouwen. Geen Nieuw-Zoetermeer, Nieuw-Almere of Nieuw-Lelystad.
  • Dus geen Eemvallei Stad‘ midden in de Flevopolder, zoals de marktpartijen Heijmans, AM, AMvest en Alliantie voorstellen. (Ok, ok, de stedenbouwkundige ALain Bertaud van de Wereldbank raadt de bouw van een nieuwe stad af. Maar hpogleraar Peter Boelhouwer wijst op de kansen van een symbiose tussen wonen en natuur als je een nieuwe stad bouwt)
  • Merendeel van de nieuwbouw in de Randstad: Zuid-Holland gaat 560.000 in de plus; Noord-Holland gaat 441.800 in de plus; ruwweg de helft van de gewenste miljoen woningen.
  • Dat zou voor de regio Haaglanden betekenen: meer en meer hoogbouw, want van oudsher zijn het Westland en Wassenaar niet echt bereid grond af te staan voor de grote buur.
  • Drenthe, Groningen, Friesland en Zeeland blijven leeg en kaal als ze nu zijn.
  • Onduidelijk wat er met natuurgebieden gebeurt.
  • De woningbouwkaart vormde de basis voor de 35 regionale woondeals 2022-2030 voor de bouw van 936.349 woningen. Maar he, die woondeals laten andere, lagere, aantallen zien. (voorbeeld: Zuid-Holland 247.896 in plaats van 560.000)